Over gender

Op deze pagina  willen we je wat informatie meegeven rond  gender.

T-jong is een jeugdbeweging. Wij willen en kunnen niet de plaats overnemen van professionele hulpverleners. Voor wetenschappelijke en medische informatie of professionele hulp verwijzen we je graag door. Op de website van Transgender Infopunt is een pak info te vinden, en bij de links vind je nog een aantal interessante websites.

Trans-watte?

Geslacht, genderidentiteit en genderexpressie kunnen op verschillende manieren worden gecombineerd. Bij veel mensen komt dit overeen met elkaar: je hebt het lichaam van een meisje of een jongen en je voelt je een meisje of een jongen. Dit heet cisgender. Maar dat is niet voor iedereen zo. Je kan bijvoorbeeld het lichaam hebben van een jongen maar je meisje voelen. Dit noemen we gendervariant of transgender.

Er zijn dus heel veel mogelijkheden hoe je jezelf kan voelen en noemen. Dit kan ook veranderen doorheen je leven. We spreken over ‘transgender’ als koepelterm voor al die gendervariante identiteiten.

 

Eén op elke school?

Er wordt geschat dat ongeveer 1 op 200 mensen transgender is. Maar het is moeilijk om dit te onderzoeken omdat er heel veel mogelijkheden zijn hoe je jezelf kan voelen en noemen.

Bij het genderteam van het Universitair Ziekenhuis in Gent kan je terecht als je twijfelt over je genderidentiteit of psychologische of medische hulp zoekt. Zij hebben ook een apart team voor kinderen en jongeren. Het aantal aanmeldingen stijgt ieder jaar maar dit geeft geen juist beeld van het aantal transgenders in België: niet iedereen die zich aanmeldt is transgender en er zijn ook veel transgenders die geen hulp zoeken of nodig hebben.

Ik moet je (n)iets vertellen

Uit de kast komen’ of ‘coming out’ betekent dat je duidelijk maakt aan iemand dat je transgender bent. Hoe, waar, wanneer en tegen wie je dit doet, is natuurlijk jouw eigen keuze. Tijdens je ‘transitie’ kan dit wel wat moeilijker zijn. Dit betekent dat je gaat leven volgens je gewenste genderidentiteit. Het kan dat je meer vrouwelijk of mannelijk wordt en je uiterlijk verandert. Je kan er ook voor kiezen je naam en voornaamwoorden (zij/haar, hij/zijn, die/hun …) te wijzigen.

Sommige mensen stellen veel vragen omdat ze in de war zijn of net heel nieuwsgierig. Maar ook dan geldt: je mag altijd zelf kiezen wat je wel en niet over jezelf vertelt. Wil je liever niet antwoorden of weet je niet goed wat, dan kan je zeggen dat ze met hun vragen terecht kunnen bij het Transgender Infopunt of Berdache, een vereniging voor ouders van transgenders

Hé, het is oké!

Soms zit je niet zo goed in je vel: je voelt je droevig of onzeker, je hebt nergens zin in, je maakt je zorgen … Dat overkomt iedereen wel eens. Probeer dan iets leuks te doen zodat dit gevoel weer over gaat. Als dat niet helpt, praat er dan over met iemand die je goed kent en vertrouwt.

Het kan ook gebeuren dat je wordt gepest, uitgelachen of anders behandeld. Dat is natuurlijk niet oké! Voel je zeker niet schuldig of beschaamd, je bent nooit alleen. Ga dus op zoek naar iemand die je kan helpen en steunen: je vrienden, je ouders, een leerkracht … Er bestaan ook verschillende organisaties waar je terecht kan. Zij luisteren naar je verhaal en kunnen je advies geven.

In dit filmpje legt Nicolas je uit wat transgender betekent: